Strömavbrott

Det har vart några spännande dygn här ute på landet. Tänk att man befinner sig inte mer än fem km från centrum men ändå känns det som om man är mitt ute i helvetet. I alla fall när stormen slåt till.
Jag var ensam med barnen från onsdag eftermiddag till fredag morgon. Inga problem, barnen sköter sig själva i princip och djuren är jag van att sköta. Annorlunda för denna gång var att det var dags för kläck i ägkläckaren och kyckligar väntades. Torsdagen skred på ganska bra. Jag var tvungen att förlösa en kyckling som inte kom ut ur ägget. Det är lite billigt för är man för våldsam med att plocka bort skal och fosterhinna så kan de förblöda. Hela förloppet gick bra och extra roligt var att min kusin i New York bevittnade händelsen via Web Cam. Det var väl efter det som det mariga började. Strömmen gick. Efter en stund insåg jag att den inte skulla komma tillbaka heller. Smärre panik så två kyckligar var i kycklinglådan med värmelampa och den nykläckta låg i kläckaren för att hålla värmen. Utan 38 grader så dör dem nämligen. Uppdrag rädda kycklingar inleddes. D fyllde PET flaskor med varmvatten som hon bäddade ner kycklingar vid. Sen efter en stund försvann även vattnet. Jag hade begett mig ut hagen och upptäckt att ett antal träd störtat till marken. Inga små träd, utan stora friska träd. Två st hade ramlat uppe på tomten. Ett var en dm från att krossa lastbilen och ett hade fallit mot manskapsboden. Ett träd hade dock valt att ramla över elstängslet. Det var bara att sätta igång. Fram med en vanlig handsåg (motorsågen är kaputt)Sen var det bara att börja såga. D hjälpte mig till en början men sen gick hon in för att hålla ställningarna med kycklingarna. Efter lite om och men fick jag i alla fall itu stammen. Då var det bara att  släpa trädkronan från staketet in i hagen. Lite våld löser allt upptäckte jag efter en stunds slit och trädkornan befann sig innanför staketet. Efter det var det bara smågrenar kvar och efter ytterligare en timma var staketet på plats.

Dagen fortskred, vi beställde kinamat som vi hämtade, strömmen hade tydligen inga planer på att komma tillbaka. Mörkret fall och vu fick tända ljus. Efter en stund dog ficklampan också. Varmvattnet i flaskorna började svalna så vi fick placera kastruller ovanför kaminen för att de skulle värma upp vattnet.

Tyvärr gick inte den nyförlösta kycklingen att rädda. Den blev allt svagare och vid niotiden på kvällen fick jag avliva den. Det är inte så roligt för de är så små. Men drar man isär nackkotorna på dem så blir stoppar man signalerna från att ta sig fram och de känner ingen smärta. Så efter det kunda jag ta en spade och halshugga den. Det låter brutalt, men jag vet inte riktigt hur man ska göra. Dränka är svårt utan vatten. Att halshugga den när den ligger vid fullt medvetande med en trubbig spade känns inte heller ok och jag ville verkligen inte att den skulle ligga och självdö.

Givevis var hästarnas vatten slut så jag och D fick ta oss till bäcken för att hämta vatten i hinkar. Vi räknade kallt med att strömmen skulle komma tillbaka på morgonen så vi fyllde inte fullt.

Klockan halv två på natten tändes plötsligt lamporna. Strömmen var tillbaka och de överlevande kyckligarna kunde förflyttas till värmelampan för att tryggt fortsätta med sina liv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0