Oväntade förändringar

Jag har nått en punkt i livet som jag verkligen trodde var möjlig. Detta har bearbetats i mitt sinne ända sen 07 och det har begrundats noga och ett antal händelse under åren har puttat mig åt detta håll.
Jag har börjat ägna mig mer och mer åt självhushållning. I stället för att bara prata om miljö och hänsyn till djur så har jag börjar ta ansvar för mitt eget leverne.

Den avgörade punkten var när jag under den totalt värdelösa behandling på stockholms center för ätstörningar med tårar i ögonen tvingade i mig den förbannade falukorven på restaurangen från helvetet.
Efter 10 år som notorisk vegetarianism insåg jag att grunden till bortvalet av kött helt och hållet grundar sig i ett otroligt förakt till industrin som rör alla levade djur.
Men med tanke på att jag tydligen kan falla ner död när som helst ( bland annat pga koffeintabletter med medicin) så tänkte jag börja försöka äta just kött. Även om jag inte riktigt tror på behandlaren. Jag är lite för fet för hjärtstopp. (right?)

Men åter till ämnet.
Från och med nu äter jag bara kött från djur som jag själv slaktat. Djur som jag vet hur de har levt. Djur som jag själv tagit hand om, djur som jag klappar och vaggar tills de sover innan avliningen sker.
För att förtydliga det som kan verka morbidt i mångas ögon är inget djur slaktas bara för att jag är sugen på att sätta i mg kött för att det är kött.


Kött
Jag har slaktat och ätit tupp. Tuppen var några år och tråkiga omständigheter gjorde att hans dagar fick avslutas.
Jag har även ätit myskanka. I detta fallet var denna draken också något år gammal och väldigt elak mot andra hanar plus att han betäckte honorna till den milda grad att vissa blev halta. Vi valde av avliva honom med skott. Han var inte såpass tam att det gick att hålla och vagga honom och jag vägrar acceptera att ett djur upplever rädsla eller skräck.
Kalkon blir det till jul.
Vi har införskaffat ett avelspar för framtida produktion. Gäss för avel är också köpt. Detta är dock ett experiment och djuren måste komma först. Men kanske två avkommor per år kan gå till slakt.
I vår ska jag få medverka vid slakt av ko. Även där är djuret uppfött i en god miljö.

Vi är även självförsörjade på ägg.

Mjölk
får vi från en bonde som vi vet har en bra djurhållning. Av mjöken produceras grädde, smör och yoghurt.

Foder
till ankor och höns kommer ifrån samma bonde och det är en biprodukt av hans skörd.
Hästarna får i dagsläget ekologiskt käk. Inget vi skörar själva dock.
Halmen är en även en biprodukt av höskörd (självklart)
Spånet köps inte i butik utan hämtas på ett snickeri som annars bränner överskottet

Tvätt sker i maskin men med tvättnötter. Tvättnötterna är ifrån Indien med transporteras med båt som ändå är påväg tvärs över kontinenten.
Tvål och schampo köps av en kvinna som producerar helt själv. Hon använder inga kemikalier eller annat tråkigt.
Planen är att koka tvättnötter och göra tvål och schampo i mån av tid och kunskap.
Vi köpte ett kg tvättnötter i augusti och det är först nu vi köper nya. Vi är sju personer i familjen, tvätt är ingen bristvara.
Något som inte gjorts regelbundet men förhoppningsvis kommer att öka är användandet av hundhår. Hundarna är stora leonberger och när de fäller så är det inte nådigt. Vi har samlat ullet (för ull blir det) och skickat till en kvinna som gör strumpor av dem. Helt exelenta, varma och så sköna. Tydligen slår deras ull alpacka enligt henne. Bra betyg för hundarna.
Hon som gör strumporna gör även garn, mössor, vantar osv.
Vi ska karda sulor till vintern.

Brännnäslor och nypon samlas till djuren. Nässlor är lika med järn och nypon är antiinflammatoriskt.

Det är mycket kvar att göra. Allt sker i en sådan takt att det fortfarande finns en tillfredsställelse i att utveckla intresset.
Odling av grönsaker och sallad sitter långt inne. Ingen av oss är vidare bra med växter.
Klippning av gräsmatta sker dock av häst och hönsdjur.

Användingen av fossila brännslen är inte nådig hos oss. Vi kör mycket bil. Något som kommer att bli svårt att ändra. Men med lite tanke kan vi säkert dra ner på det med.

Detta är en liten del av vad vi kan åstadkomma. En liten del av en utveckling som med lite tur kommer att växa i framtiden. Möjligheten att ta ansvar för sin förbrukning av omgivningen är priceless.
Mycket finns att lära och runt om i sverige finns det människor som är otroliga källor till inspiration och glädje.

Vi är påväg!


T-RexKakken
r

Bad


Tonto
Kommentarer
Postat av: Annika

så sjukt bra!!

2011-11-29 @ 17:35:39
Postat av: Trivis

Hundhårsprojektet låter oerhört spännande! Skulle ni få överskott på hundhårsgarn så finns det säkerligen spekulanter på det.

2011-11-30 @ 13:02:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0